Füleki kirándulás határtalanul

2019. június 6.

 

A program bevezetéseként a budapesti diákok egy előkészítő órán vettek részt 2018. szeptember 18-án, amelyen Kisfaludyné Balogh Fruzsina osztályfőnök és Kisfaludy László projektvezető, az osztály történelemtanára bemutatta a gyerekeknek a Magyarország határain túl élő magyarság létszámát és demográfiai helyzetét, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okait, a meglátogatandó ország, illetve települések magyarságának történetét és jelenét, a meglátogatandó országban élő összlakosság etnikai összetételét, valamint a két találkozás és az együttműködés programját, kiemelve a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait.

Ezt követően, 2018. szeptember 20-22. között érkezett meg a Budapesti Egyetemik Katolikus Gimnáziumba a füleki diákok 25 fős csoportja, Kovács Ágnes tanárnő és Rubint Róbert tanár úr vezetésével. Az utazást követően először rövid ismerkedés keretében mindkét osztály rövid prezentáció keretében bemutatta egymásnak saját magát, illetve iskoláját, majd a vendégek megebédeltek a gimnázium éttermében. Délután a fiatalok megtekintették vezetéssel a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomot, amelynek csodálatos harangtornya és az onnan feltáruló látvány különösen nagy sikert aratott, majd 4-5 fős, vegyes összetételű csapatokban egy helytörténeti kvízjátékon vettek részt. Ennek során egy feladatlapot kellett megoldaniuk, miközben felkereték a budai vár különböző nevezetes pontjait, épületeit. A nap végén a gimnáziumban közösen elfogyasztotta a két osztály a hideg vacsorát, majd a fülekieket elkísértük szállásukra, a Budai Hotelbe.

Másnap 9 órakor nekivágott a csoport Visegrádnak, ahol a királyi palotát nézték meg a gyerekek, illetve múzeumpedagógiai foglalkozás keretében megismerhették és ki is próbálhatták az ősi magyar reflexíjat. A Kovácskert étteremben kapott, ízletes és kiadós ebédet követően, délután a csoport felsétált a fellegvárba, ahol együtt megnéztük a csodálatos várat és a látványos kiállításokat, köztük az 1335. évi visegrádi királytalálkozót bemutató panoptikumot is. Hazaérkezés után interaktív, tárlatvezetéssel egybekötött látogatást tettünk a budai vár oldalában található Sziklakórházban, majd egy közös pizzázással zártuk a napot a gimnázium aulájában.

Az első közös programrész zárónapján délelőtt közösen elkészítettük az első 2 nap eseményeit összegző és bemutató tablókiállítást (ami a Füleki Gimnáziumban került később kihelyezésre), majd az iskola udvarában elültettünk egy facsemetét a két osztály és a két iskola barátságának szimbólumaként. Ezután a füleki csoport autóbusszal utazott haza, Fülekre.

A program következő szakaszában, 2019. május 23-25-én a budapesti diákok keresték fel a Füleki Gimnáziumot. Az érkezést és a Magyar Házban, illetve a szomszédos panzióban biztosított szállások elfoglalását követően együtt bejárták az osztályok a füleki várat, majd egy kis csapatépítő játék és egy rövid körbevezetés következett a gimnázium épületében. Az iskola éttermében elfogyasztott, bőséges és finom ebédet követően autóbusszal indult a két osztály Mikszáthfalvára, ahol izgalmas és érdekfeszítő vezetés mellett tekintettük meg a Mikszáth Kálmán otthonában berendezett kiállítást. Innen Alsósztregovára vezetett utunk, a szépen felújított Madách-kastélyba, ahol többek között beléphettünk abba a szobába is, ahol Madách Imre az Ember tragédiáját írta. A nap végén visszatértünk Fülekre, ahol a szálláson vacsoráztunk.

Másnap a reggelit követően, a csepergő esőben felkerestük a kettévágott határmenti falu, Somoskő kicsiny, ámde szépséges várát, majd keletnek indultunk és a betléri Andrássy-kastélyt tekintettük meg szakértő és kedves vezetés mellett. A magunkkal vitt hideg élelmet a kastély parkjában fogyasztottuk el. A Fülekre való visszaérkezést követően közös főzésre került sor a Magyar Ház udvarában, ami a közben megérkező kellemes napsütéssel és a szórakoztató vetélkedővel kifejezetten jól sikerült. A füleki pincepörkölt készítése közben a csoport többi része összeállította a felvidéki programokról sebtiben kinyomtatott fényképek segítségével a tablótárlatot (ezt a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban helyeztük el). A közös vacsorát követően jónéhányan még sokáig beszélgettek, játszottak a két iskola tanulói közül – együtt, közösen. A harmadik napra már csak a reggelit követő takarítás és rendrakás, a búcsúzkodás és a hazaút maradt.

A program befejező elemeként, 2019. május 30-án került sor a budapesti értékelő órára, ahol közösen átbeszéltük a Felvidék, illetve Fülek magyarságáról a látogatás eredményeképpen szerzett személyes tapasztalatokat és ismereteket, értékeltük az együttműködési programot, megosztva egymással élményeinket.

Budapest, 2019. 06. 04.

 

                                                                                                                                     Kisfaludy László projektvezető

Állatkerti látogatás 2018.Vissza a(z) kirándulások oldalraHatártalan élmény egy szabadkai osztálykirándulás
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail