Mit tehet az ember?

2022. április 12.

 

Az iskola üres volt, kezdődtek a szóbeli felvételik, csak a kijelölt termekben készülődtek a tanárok, hogy a lehető legtöbbet kihozzák az izguló hatodikos, nyolcadikos kisdiákokból. És volt még néhány hozzánk járó tanuló, hogy néhány közösségi szolgálatos óráért – és persze az iskola iránti elkötelezettségből, meg talán mert emlékeztek arra, amikor ők voltak ebben a helyzetben – segítettek a jelentkezők eligazításában. De a látszólagos nyugalom alatt már ott volt a fejekben a friss hír: a háború híre. Akkor még azt hittük, néhány nap lesz, de mindjárt felmerült a kérdés: mit lehet TENNI? Igazgató asszony igazi vezető – ő mindjárt tudta: egy katolikus iskola tegye azt, a miben a legjobb és legerősebb: imádkozzon. Február 28. óta minden osztály minden óra elején elmondja, hogy Oltalmad alá futunk Istennek szent anyja…. Gyors számítás szerint (28 nap x 6 óra átlagban x (kb. 750 diák+50 tanár /hiányzókkal, lyukas órásokkal/) ez mintegy 134 400 fohász. Eddig.

Aztán jöttek az újabb „lehetőségek”: a Nemzeti Színház sorozatban műsorára tűzte a beregszászi társulat előadásában Örkény István Tóték című darabját. 12.-es tananyag – így hát a 12.B osztály elment. Ezúttal szinte mindenki ott volt, és nem volt kérdés a támogatás. Bizarr, (groteszk!) és felemelő (megható, megrendítő és kimondhatatlan) volt látni, ahogy háborút „játszanak”, akiknél otthon épp háború van. (Több osztály csak azért nem jutott el az előadásra, mert a soron kívül meghirdetett előadásokra a jegyek pillanatok alatt elfogytak.)

Jöttek a hírek a menekültekről – a 10. C, a 11.A , a 12.B-ből néhányan és tanárok is nekiálltak szendvicset készíteni, kimentek a segíteni a Nyugatiba, Keletibe. És a diákok nem a közösségi szolgálatos órákért tették – mert az már rég megvolt, vagy érezték, hogy most tényleg önszántukból adják az idejüket, energiájukat.

Munkácson van a II. Rákóczi Ferenc Iskola. Jártunk náluk, jártak nálunk – testvériskola. Mit lehet tenni értük? Mire van szükségük? A Gondviselés mindig előttünk jár egy lépéssel. Alighogy megfogant a gondolat, éppen „errefelé” járt egyik képviselőjük - így személyesen tudtuk átadni iskolánk családjainak mintegy 500 ezer forintos adományát.

Amikor azt gondoljuk, mi adunk, valójában mindig sokkal többet kapunk. Ahogy Ferenc pápa 2017-es nagyböjti üzenetében írta: „A Nagyböjt alkalmas idő rá, hogy megújuljunk az Ő Igéjében, a szentségekben és a felebarátainkban élő Krisztussal való találkozásban.”

 

 

 

 

Multimédia projekt: angol nyelvű mesék készítéseVissza a(z) programok oldalraNetezz okosan
hétfő (május 23.)
olasz érettségi
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 10. A osztály
csütörtök (május 26.)
Testnevelés gyakorlati vizsga
hétfő (május 30.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 10. B osztály
június 2-június 3.
Osztálykirándulás
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail