Olvasmányok az órákra

2017. szeptember 21.

„A tanuláshoz csak olvasásra és gondolkodásra van szükség” Karl Popper szerint, íme tehát néhány részlet a filozófiatörténet fontosabb szövegeiből időrendben, hogy az órák előtt átolvassátok és elgondolkodjatok rajtuk. Az első félévben ezekből a szövegekből indulunk ki tanulmányaink folyamán.

 

A szövegek előtt és után olykor kérdéseket, feladatokat is találtok, mert sokukat föladták már elemezni az érettségin is. Ezeket megoldhatjátok, kidolgozhatjátok, ha van kedvetek, de mindenképp gondolkozva olvassatok! Ne feledjétek Konfuciusz háromezer éves figyelmeztetését: Gondolkodás nélkül tanulni hiábavaló fáradság!

 

Preszókratikusok

Platón

Arisztotelész

Hellenisztikus filozófiai iskolák

Keresztény filozófia

Újkor

Kant szövegek

19. század

A 20. századi filozófiából

Ismétlő kérdések, (érettségi) feladatok

 

 

Ha azt kérdeznétek, milyen szövegekkel kezdjétek a filozófiával való mélyebb ismerkedést, barátkozást, én először Epiktétosz Kézikönyvecskéjét (http://mek.oszk.hu/00100/00197/00197.htm), Marcus Aurelius Elmélkedéseit (http://mek.oszk.hu/00600/00606/00606.htm) és a 20. század első felében alkotó Ortega y Gasset írásait (elsőként ’A tömegek lázadásá’-t http://mtdaportal.extra.hu/books_kulf/ortega_y_gasset_jose_a_tomegek_lazadasa.pdf) ajánlanám. A filozófia számomra az ókoriak bölcs derűjében és egész életüket átható mivoltában, valamint Ortega kiválóságra törekvésében, gondolati mélységében testesül meg legvonzóbban. Nagyon olvasmányosak Platón dialógusai is: A lakoma (http://mek.oszk.hu/06100/06151/06151.htm#19), Szókratész védőbeszéde (http://mek.niif.hu/00400/00460/00460.htm) szerintem tetszenének nektek, ahogy a többi művei is. És hozzátehetem, hogy minden általam olvasott filozófiai mű gazdagabbá tett, egyikben sem csalódtam, mert mindegyik becsületes szellemi erőfeszítésnek tűnt számomra!

      Örömteli filozofálgatást kívánok!  Keszey Balázs  

Vissza a(z) filozófia oldalraÉrettségire való készüléshez
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail