Paks – Egy modern energiatermelő erőmű

2021. december 13.

 

Magyarország energiatermelésében fontos szerepet játszik a paksi Atomerőmű. Az ott lejátszódó folyamatok eredményeként működtethetjük a számítógépünket, a televíziónkat, a konyhai robotgépünket vagy a fúró-, csiszológépünket. Nem csoda hát, ha sok ember kíváncsi az erőműben folyó munkafolyamatra. A mi iskolánk 12-es diákjai közül is többen jelentkeztek a paksi látogatásra, amit Mészárosné Bohus Ildikó tanárnő szervezett meg. Két kísérő tanár, Bátai Réka tanárnő és Tamasi Tibor tanár is a diáksereggel tartott.

A gyülekezés a Batthyány-téren volt, az autóbusz pedig a dunai rakpartról indult. Az oda- és visszaúton is minden baj nélkül suhantunk a kényelmes autóbuszon. Az indulás előtt ellenőriztük a személyi igazolványok és az oltási igazolványok ottlétét. Ezek ugyanis feltételei voltak az erőműbe való belépésnek Szerencsére ezzel senkinél semmi probléma nem volt.

Paksra, az erőmű bejáratához érkezve könnyen megtaláltuk a látogatói központot. Mivel a csapat éppen 40 főből állt, és egyszerre éppen ennyi fő vehet részt a vezetésen, ezért az előzetes tervektől eltérően nem két, hanem egy csoportban tekinthettük meg az erőmű működését.

Az erőmű bemutatása két részből állt. Az első rész a látogatói központban kialakított bemutatóteremben folyt. Itt a település történetét, az Atomerőmű helyének kiválasztási szempontjait és az erőmű működését és jelentőségét ismerhettük meg. Felmerült az erőmű biztonsági kockázata is, összehasonlítva a csernobili esettel. Azt is megtudtuk, hogy primer és szekunder vízkörök segítségével működik az Atomerőmű, amely igen nagy biztonságot jelent a környezetre. A diákoknak több, lényegre törő és jó kérdésük is volt, amire a tárlatvezető készséggel válaszolt.

Kipróbálhattuk, hogy az áramtermelés tekintetében milyen hatékonysággal bír egy ember. Kerékpár mozgását felhasználó generátor áramát érzékelve, a rendszer jelezte, hogy az előállított teljesítmény milyen eszközök működtetését tennék lehetővé. Nem sikerült minden eszközt működésbe hozni!

Ezen a helyen szabad volt fotózni. Diákjaink közül néhányan éltek is a lehetőséggel. A beszámolóhoz mellékelt fotókat Ugrin András 12A osztályos tanuló készítette. Köszönjük neki a rendelkezésünkre bocsájtott fotókat! (A reaktorról és a turbináról képszült fotók – mivel ezeken a helyeken tilos volt fotózás – az internetről származnak. Ezek elérhetőségét a cikk végén olvashatjátok.)

A látogatás második része az erőmű működő blokkjában zajlott. A belépésnél biztonsági őrök ügyelték a rendet. Előtte minden fémtárgytól és mobiltelefontól meg kellett válnunk, amit a látogató központban kialakított zárható szekrényekben helyezhettünk el. Mindenki kapott egy látogatói nyakba akasztható kártyát, amivel látogatói jogosultságunkat igazolhattuk.

Több emelet magasságba kellett lépcsőznünk, szűk folyósón áthaladnunk, mire a működő egységhez eljutottunk. A blokk területére csak védőfelszerelésben lehet lépni. A látogatók csak üvegen keresztül nézhettek a blokk területére. Azonnal feltűnt, hogy a munkaterületen senkit sem lehetett látni. A vezetőnk elmondta, hogy ennek így kell lennie, csak kivételes esetekben, védőfelszerelésben lépnek a dolgozók erre a területre. Aztán később láttunk egy dolgozót rövid időre a területen.

Megtekinthettük a vezérlő szobát is, de szintén csak hangszigetelt üvegen keresztül. Itt négy ember végezte a munkáját, akik közül az egyik a vezérlő csoport vezetője volt, és a másik három a nekik kiosztott területek figyeléséért volt felelős, és a vezetőnek bejelentési kötelezettségük volt. Ezt a munkát csak felsőfokú végzettséggel végezhetik a dolgozók, de az erőmű alapos oktatásán is részt kell venniük, amelyhez hozzátartozik a szimulációs program biztos kezelése is.

Beléphettünk a gőzturbina területére is. Maga a turbina alapos burkolattal le volt fedve. De jól érzékelhető volt a magas hőmérséklet, ami a nagynyomású és hőmérsékletű gőztől származott. Megtudtuk azt is, hogy a kondenzációs folyamatok biztosítása miatt a Duna vizére szükség van, és a kibocsájtott víz 3℃-kal melegebb a folyó vizénél. A turbina csarnokában a viszonylag nagy zajt is érzékelhettük annak ellenére, hogy kötelezően füldugót is használtunk.

Érdekes volt a Paks 2 jelenlegi területére is rápillantani. Jelenleg – az időjárásnak köszönhetően – csak egy sártengert lehetett látni. Csodálatos dolognak tűnik, hogy az ember mire képes: A most látott sártenger helyett néhány év múlva egy modern, nagy teljesítményű atomerőművet fogunk látni! Ez az egység fontos szerepet fog játszani az ország energiagazdálkodásában. Magyarország energiaigénye évről évre nő, és jelenleg energia importra szorulunk. Paks 2 jelentőségét mutatja, hogy a jelenleg működő blokkok működési engedélye mintegy egy évtized múlva lejár, ezért ezeket a blokkokat 2032 és 2037 között a tervek szerint leállítják. Szükségünk van tehát egy hatékony, nagy teljesítményű erőműre.

A paksi kirándulásunk minden tekintetben nagyszerűen sikerült az esős idő ellenére. A diákok jókedve töretlen maradt, és a sok, érdekes információ is fokozta a kirándulás kellemes hangulatát.

Minden diáknak és tanárnak jószívvel ajánlom, hogy ha van lehetősége, látogassa meg a Paksi Atomerőművet, mert nagyon érdekes, magával ragadó a tárlat és működés közben a blokk meglátogatása.

(A beszámolót Tamasi Tibor írta)

Két kép forrása:
https://index.hu/gazdasag/2020/08/13/atomenergia_atomeromu_paksi_atomeromu_leallt_4._blokk/
https://pestisracok.hu/ismet-uzemel-az-atomeromu-harmadik-blokkja/turbinacsarnok-paksi-atomeromu/

Szakmai kirándulás a RepülőtérenVissza a(z) kirándulások oldalraLengyelországi osztálykirándulás 11. A
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Paks – Egy modern energiatermelő erőmű
2021. december 13.
14 darab kép
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail