Szalagavató - 2021

2021. október 7.

 

A megfeszített munka október 1-jén érte el csúcspontját. Reggel 8 órától birtokba vettük az Erkel Színházat – szó szerint, minden zegét-zugát. Lassan megteltek az öltözők, minket figyelmeztetett az ügyelő hangja („Kérem színpadra a 12. … osztályt!”), a tánctanárok és Benyhe tanár úr instruálta a fény-és hangtechnikusokat. A hely, hol Bánk bán, Lear király és a színháztörténet más nagyjai kelnek máskor életre, most a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium szalagavatójának helyszíne! Kicsit zavarban is vagyunk a fényektől, a helyszín különleges hangulatától – és hogy most minden körülöttünk forog. Ahogy egy diák megfogalmazta:

„A tanárok segítőkészek voltak, mint mindig. Jó volt látni a sürgést-forgást, hogy mindenki azon volt, minél gördülékenyebben menjen a szalagavató.” és „ Az Erkel színház tagjai és a 11.-esek nagyon segítőkészek voltak.”

A feszített tempójú főpróba és a még izgalmasabb beöltözés (smink, frizurakészítés) után már halljuk, ahogy a vendégek érkeznek a főbejáraton át – mi még az emeleten elkészíttetjük életünk legelegánsabb osztályfotóit. Egy rövid köszönés a szülőknek – a bókok begyűjtése, a gyönyörűségtől mámoros nagyik ölelése, a büszke édesapák és édesanyák szeméből áradó szeretet magunkba szívása után irány a színpad. Némi technikai baki után végigvonulunk a nézők közt, majd fel, a világot jelentő deszkákra. Előttünk a vendégek: szülők, rokonok, barátok sejtelmesen sötétbe burkolózó alakja. Tudjuk, hogy ott vannak, még ha nem is látunk mindenkit. Beszéd – szalagtűzés - beszéd lábfájdítóan hosszú, mégis gyorsan röpülő egymásutánjából a tanárok meglepetéskórusa zökkent ki minket egy kicsit. „Ugye, te is akarod…” énekelik tréfásan-meghatottan (és persze kicsit ijesztően), hogy még vár ránk az érettségi.

A tizenegyedikesek hagyományos palotás tánca után jönnek a keringők. A lányok fehérruhás hercegnőkként repülnek a frakkos-szmokingos hercegek karjain, igazi időutazás. A szünetben végre a rokonok és barátok is felléphetnek a színpadra, hogy megtáncoltathassák a frissen avatottakat.

A második rész igazi jutalomjátéka minden osztálynak. Eltűnnek a csipkék, fodrok, abroncsok, nyakkendők – helyettük jönnek a flitterek, baboskendők, pöttyös szoknyák, lófarkak – és még egy táncoslábú „hadsereg” is felvonul. Észre se vesszük, eltelt öt óra – sőt, egy nap a főpróbával együtt, az idei év első hónapja, és középiskolás éveink nagy része… Szomorúak is lehetnénk, de az estének még nincs vége – és Kisfaludy tanárnő is megmondta, hogy sírással, nevetéssel lesz teljes az élet.

Végül (de nem utolsó sorban) néhány idézet diákoktól – szülőktől:

 „Nagyon hálás vagyok azért, hogy ilyen gördülékenyen, tökéletesen zajlott le az egész ünneplés. Örülök, hogy mindenki kivette a részét mindenből, ez mutatta meg, hogy mennyire összetartó, jó osztály vagyunk. Rendkívül jó érzés volt, mikor ránk tűzték a szalagokat, de annál csodálatosabb érzés nincs, mint egy osztályként lihegve, boldogan meghajolni a közönség előtt a fergeteges osztálytáncunk után, állva a vastapsot.  Köszönjük mindenkinek, hogy ezt is megélhettük együtt.” (H.A.)

„ Nem sok jót vártam a szalagavató napjától, de végül pozitív csalódás ért: mind a főpróbák, mind maga az este nagyon jó élmény volt. Kár lett volna kihagyni.”

 

„Nagyon különleges élmény volt. Valójában egyáltalán nem reméltem, hogy jó lesz, azt gondoltam, hogy ezt legfeljebb a nézők élvezik. Ennek ellenére csodásan éreztem magam reggeltől estig. Az izgatott várakozás, a készülődés együtt az öltözőben, a gyönyörű ruhák, a meghatottság, a szalagtűzés és a keringő közben, a felszabadultság és megkönnyebbülés miután túl voltunk a táncokon örök emlék marad.”

 

„Az egész élmény, a próbák, a készülődés és maga az este is szuper volt. Nem volt minden tökéletes, mégis visszagondolva, annak tűnik. Maradandó élmény lesz az egész, a táncok (főleg az osztálytánc). Nagyon szép volt minden, és a tanárok meglepetés éneklése is nagyon aranyos ajándék volt.”

 

„Őszintén, életem egyik legjobb napja volt. Újra élném még legalább 60-szor, és az összes táncot eltáncolnám, annyira élveztem. Kár, hogy túl vagyunk rajta. Sűrű és húzós volt a nap, de így 12.-re a tanár úrral és tanárnővel egy családnak éreztem az egész osztályt, és ez egy maradandó élmény.” (G.J.)

 

 „Fergeteges volt az egész este! Fel sem tűnt, hogy annyi órát eltöltöttünk a színházban, mert nagyon élveztük minden percét!”

 

„Igazán pazar, elegáns rendezvény volt a szalagavató bál.

Most lehetett igazán érzékelni az iskola valóságos és szellemi összetartozását, közösségi mibenlétét.”

 

„Meghitt, emelkedett volt az egész este.

Öröm volt látni, hogy mind a végzősök, mind a tanárok, mind a vezetőség, mind a többi segítő diák mennyire komolyan veszi ennek az eseménynek a jelentőségét.

Jó volt látni, hogy milyen értékes, szuper gyerekek/fiatal felnőttek járnak ebbe az iskolába.

Amikor az osztálytánc végén összeölelkezett az osztály…, akkor éreztem igazán, hogy (gyermekem) a lehető legjobb helyen van…

Hálás vagyok Istennek, hogy ebbe az iskolába vezette!

Köszönöm még egyszer a káprázatos keringőt, a vidám osztályvideót és a magával ragadó osztálytáncot, az egész este méltóságát, de legeslegjobban az itt töltött majdnem 6 évet!”

 

Ismét rózsafüzért imádkoztunkVissza a(z) programok oldalraNemzeti gyásznap – október 6.
kedd (november 2.)
Az őszi szünetet követő első tanítási nap
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 11. C osztály
csütörtök (november 4.)
11.évf. nyelvi évfolyamvizsga (szóbeli)
Nemzeti gyásznap
péntek (november 5.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail